Erik Scherder pusht Roel Boomstra naar koppositie

Met zijn hand vaderlijk op de schouder van Roel Boomstra toont ‘huis- tuin- en keukendammer’ Erik Scherder aan de wereldkampioen welke zet hij zou doen. Boomstra koos toch maar iets anders en klopte voor het eerst in zijn carrière de sterke Let Guntis Valneris.

FOTO ZAINAL PALMANS

BERT DOLLEKAMP

BEILEN –  Wereldkampioen Roel Boomstra passeerde met twee puike zeges het complete peloton bij de World Cup dammen en gaat alleen aan de leiding. Zijn gezonde leefstijl zal de Groninger zeker helpen, betoogde Erik Scherder eerder op de dag tijdens de ondertekening van het gemeentelijk sport- en gezondheidsakkoord.

Woensdag gehaktdag is op de vleugels van de alom gepropageerde gezonde leefstijl niet meer in zwang, maar met de topfitte Roel Boomstra als vegetarische slager leek het er wel een beetje op. De dammers hadden met twee partijen op rij een loodzware dag. Met vandaag nog zo’n dubbele ronde voor de boeg probeerden diverse favorieten wat energie te sparen. Dat gold zeker voor de opponenten van Boomstra, die vanaf de eerste zet in hun schulp kropen.

Subtopper Ivo de Jong kwam stug verdedigend een heel eind, maar nam de verkeerde afslag naar remise en werd in het eindspel kansloos gelaten. Ook grootmeester Guntis Valneris hield de boot enigszins af, maar bezweek in het late middenspel toch onder de aanhoudende druk van de wereldkampioen.

Boomstra was in zijn nopjes. ,,Het is een prachtig georganiseerd toernooi en ik ben erg blij met mijn goede tussensprint. Wat mij betreft was dit een overwinning op Guntis om in te lijsten, de eerste keer dat ik van hem won. Het voelt fijn om hier in Beilen een thuiswedstrijd te spelen.”

Het kan bijna geen toeval dat de eerste zet werd voorgedaan door Erik Scherder. De bekende neuropsycholoog was een hele dag te gast ter gelegenheid van de ondertekening van het sport- en gezondheidsakkoord Midden-Drenthe door ruim 70 sportverenigingen, scholen, bedrijven zorginstellingen en gemeente. Een prachtig ‘bottum-up’ initiatief volgens de aimabele ‘beweegprofessor’, die niettemin fel uithaalde naar de landelijke overheid, die volgens hem al jaren wegkijkt van de ongezonde leefstijl die vooral de onderkant van onze samenleving treft. ,,Illustratief is dat in het regeerakkoord welgeteld twee regels over preventie en leefstijl zijn opgenomen. Men moet het vrijblijvende preventiebeleid vervangen door gezondheidsbescherming. Want daartoe is de overheid verplicht en pas dan kun je echt resultaten boeken voor de mensen die het nodig hebben.”