Midden-Drenthe heeft een sport- en gezondheidsakkoord

Gedeputeerde Hans Kuipers van de provincie Drenthe, met onder meer zorg en de sociale agenda in zijn portefeuille, zet met zichtbaar plezier zijn handtekening onder het sport-en gezondheidsakkoord Midden-Drenthe, dat woensdag door ruim 70 vertegenwoordigers van diverse organisaties voor zorg, onderwijs, sport en bedrijfsleven werd ondertekend.

FOTO ZAINAL PALMANS

Op woensdag 19 oktober is in Volta in Beilen het sport- en gezondheidsakkoord van Midden-Drenthe ondertekend. Dit gebeurde door 73 ambassadeurs die samen gaan werken aan een vitaal en verenigd Midden-Drenthe. De ondertekening vond plaats tijdens de World Cup dammen, onder het toeziend oog van de bekende professor neuropsychologie Erik Scherder. 

De groep ambassadeurs die het akkoord hebben ondertekend is heel divers. Dat gaat van sportverenigingen tot de gemeente Midden-Drenthe, van scholen tot bedrijven en van particulieren tot zorginstellingen. Maar allemaal hebben ze dezelfde ambitie waar ze samen aan gaan werken: het stimuleren van jong tot oud om (mentaal) gezond en sportief te leven. Mensen die hier ook hun steentje aan bij willen dragen kunnen zich aanmelden als ambassadeur via contact@gezondinmiddendrenthe.nl.

Erik Scherder

Ook de bekende neuropsycholoog Erik Scherder was bij de ondertekening aanwezig. Hij gaf voorafgaand een boeiende lezing, waarin hij het belang van een zowel mentaal als fysiek actieve leefstijl onderbouwde. Iets nieuws ondernemen, uitdaging zoeken en vooral moeite doen zijn dé motor daarbij, aldus de professor.  Scherder was vol lof over het breed gedragen akkoord, maar toonde zich kritisch over de in zijn ogen passieve rol van de landelijke overheid, die zijn verplichting tot gezondheidsbescherming van vooral kwetsbare groeperingen onvoldoende waarmaakt.

Panel
Na de lunch en de ondertekening door 70 ambassadeurs werd in een panel aan de hand van stellingen gediscussieerd over thema’s uit het sport- en gezondheidsakkoord. Naast Erik Scherder spraken gedeputeerde Hans Kuipers, psychiater Carl Blijd, docent lichamelijke oefening Robert Beute, s‘Heerenloo regiodirecteur Dytmer Hettinga en Sport-Drenthe directeur Mieke Blijd over dilemma’s, uitdagingen en kansen op samenwerking, die het akkoord biedt. 

World Cup Dammen

Als locatie voor de ondertekening was gekozen voor Volta in Beilen, want daar wordt op dit moment de World Cup Damweek Hijken DTC 2022 georganiseerd. Nog tot en met vrijdag 21 oktober nemen de beste dammers ter wereld het hier tegen elkaar op. De Damweek Hijken wordt in het weekend van zaterdag 22 en zondag 23 oktober afgesloten met het EK Rapid en EK Blitz.
Alle informatie met een live-stream is  te vinden op https://damweek.hijkendtc.nl/