Boomstra en Slump strijden om eindzege

BERT DOLLEKAMP
FOTO: ZAINAL PALMANS

BEILEN Roel Boomstra en Jitse Slump strijden vrijdag in een rechtstreeks duel om de eindze- ge in het World Cup toernooi bij VOLTA te Beilen.

Terwijl Roel Boomstra na zijn tus- sensprint met drie zeges op rij te- gen de Oekraïner Yuriy Anikeev en Martijn van IJzendoorn niet verder kwam dan het opplussen van zijn weerstand, won Jitse Slump tweemaal op rij. Eerst klopte hij de wisselvallige Artem Ivanov, ook uit Oekraïne, om ver- volgens de afschuwelijk blunde- rende Casper Remeijer af te serve- ren. Een meevaller voor de Lim- burger die woensdag nog de winst vergooide tegen de Poolse Natalja Sadowska en nu toch met Boomstra de finale speelt.

Veel winstpartijen in Beilen hebben een identiek statistisch patroon. De grafiek van het emotieloze computerbeest Kingsrow kabbelt zo’n veertig zetten vredig langs de nullijn, om in de fase tot de 60ste zet plotseling uit te schieten. Dat heeft vrijwel steeds te maken met factoren van psy- chologische aard, zoals ambitie, tijdsdruk, besluitvaardigheid, fit- heid en vooral stressbestendig- heid. Maar meestal geeft pure klasse de doorslag.

Niet toevallig waren Slump (tot tweemaal toe), Anikeev, Van IJzendoorn, Groenendijk, Valne- ris én Groninger Wouter Sipma er als de kippen bij om het geboden buitenkansje te benutten. Het zijn deze grootmeesters die vrij- dag samen met primus inter pa- res Boomtra de prijzen verdelen.

De beslissing in Beilen is vrijdag tussen 10.00 uur en 15.00 uur live te volgen via damweek.hijkendtc.nl