Goud en brons in World Cup voor boezemvrienden Boomstra en Sipma

BEILEN –  Met een ruime remise tegen runner-up Jitse Slump pakte Groninger Roel Boomstra zijn tweede zege in de World Cup cyclus. Wouter Sipma werd door een overtuigende zege op Natalia Sadowska knap derde.

Alle ogen waren in de slotronde gericht op het duel tussen de koplopers Roel Boomstra en Jitse Slump, Daarin had Boomstra het beste van het spel, maar Slump maakte zijn onlangs verworven grootmeestertitel volledig waar in een lastig klassiek parket remise te forceren.
Toen brak voor beiden pas de spannendste fase aan, omdat bij gelijk eindigen de weerstandspunten de beslissing zouden geven, zijnde het puntentotaal van hun negen opponenten.

Yuriy Anikeev kon het toernooi nog winnen, maar de Oekraïner mocht van geluk spreken dat Martijn van IJzendoorn een lucratieve positie liet verpieteren. Omdat Jan Groenendijk en Guntis Valneris elkaar niets toegaven, kon de eindzege Roel Boomstra niet meer kon ontgaan. Op dat moment was Wouter Sipma nog verwikkeld in een prachtig gevecht met Natalia Sadowska. De Poolse ging in krakkemikkige maar houdbare positie in de fout, waarna Sipma het karwei feilloos afmaakte.  
De Groninger was er blij mee ,,Eindelijk is het me gelukt om een toptoernooi met een zege én een medaille af te sluiten. Na de vierde plaats bij het EK in Kortrijk was ik hier echt aan toen.”  Sipma’s prestatie is extra knap omdat hij als mede-organisator min of meer met oogkleppen op moest spelen. ,,Ik heb er natuurlijk wel iets van meegekregen, maar ook omdat het allemaal op rolletjes liep, kon ik me goed op mijn eigen spel richten.”

Sipma’s boezemvriend Boomstra koesterde de toernooizege. ,,Vooral mooi voor eigen publiek met mijn eigen club Hijken DTC als organisator. Ik heb goed gespeeld, maar het werd toch best lastig, nadat Viktoriya Motrichko me in de tweede ronde knap een punt had ontfutseld. Gelukkig kwam ik op tijd los en de hattrick halverwege met als hoogtepunt de winst op oud-wereldkampioen Valneris bleek genoeg.”  

Vandaag en morgen wordt de Damweek Hijken afgesloten met het EK Rapid en Blitz. Beide toernooien zijn zaterdag en zondag vanaf 9.00 uur te volgen op de toernooisite https://damweek.hijkendtc.nl/  met commentaar van Ester van Muijen en grootmeester Auke Scholma uit Baflo.

FOTO  Met wereldkampioen Roel Boomstra als glorieuze winnaar, rijzende ster Jitse Slump als runner-up en mede-organisator Wouter Sipma als trotse nummer drie, was TeamNL bij de World Cup in Beilen ongenaakbaar. FOTO CHITRA JAPAl

EINDSTAND AAN KOP:
1. Roel Boomstra 9-13 (weerstand 99), 2. Jitse Slump 9-13 (w97), 3. Wouter Sipma 9-13 (w95), 4 t/m 8: Yuriy Anikeev (Oek), Guntis Valneris (Let), Jan Groenendijk, Martijn van IJzendoorn en Jan Ekke de Vries 9-12; 9 t/m 15: Martin Dolfing, Matheo Boxum, Machiel Weistra, Artem Ivanov (Oek), Jos Stokkel, Erik Maijenburg en Roland Kreeft 9-11; 16 t/m 28 Natalia Sadowska (Pol)  Casper Remeijer, Viktoriya Motrichko, Jesse Bos, Sytze Spijker, Jan van Meggelen,  Floris Tol, Yurii Bobkov (Oek) en Remco Oostindjer 9-10.