Wouter Sipma uit Hijken wordt na een geweldige inhaalrace voor eigen publiek Europees kampioen Rapid

BERT DOLLEKAMP
FOTO’S: ZAINAL PALMANS
VIDEO: KOR DE GROOT

BEILEN – Na een adembenemende nek aan nek race met de Oekraïner Artem Ivanov
pakte de in Hijken opgegroeide Groninger Wouter Sipma zijn eerste grote internationale titel: Europees kampioen Rapid. Bij de vrouwen was evenals onlangs bij het reguliere EK en de World Cup de Poolse Natalia Sadowska de sterkste.

Nederlandse joker
Na enkele zware weken met vlak na elkaar het EK in Kortrijk en de World Cup in Beilen hielden de TeamNL spelers  Jan Groenendijk, Martijn van IJzendoorn en Jitse Slump de Damweek Hijken voor gezien. Ook winnaar Roel Boomstra liet het Rapid toernooi aan zich voorbij gaan, maar de wereldkampioen treedt zondag voor eigen publiek wel aan voor het EK Blitz.

Het deelnemersveld bij het EK Rapid was daarmee aan de top relatief dunbezaaid. Des te groter was de uitdaging voor Wouter Sipma om als Nederlandse joker oud-wereldkampioen Guntis Valneris uit Letland en de Oekraïense vedetten Yuryi Anikeev en Artem Ivanov voor te blijven.

Fascinerende pas de deux
Het toernooi draaide uit op een fascinerende pas de deux tussen Sipma en Ivanov. Nadat beide grootmeesters hun eerste drie partijen wonnen werd Sipma in het onderlinge duel door de ontketende Ivanov van het bord gepoetst. Deze was nu twee punten los en zou door zijn zege ook bij gelijk eindigen kampioen zijn ,,Het is gedaan,” berustte bondscoach Rik Keurentjes al in diens eindzege. Het zou de 33-jarige Oekraïner, die zichtbaar gebukt gaat onder de ontberingen van de oorlog in zijn land, overigens door iedereen gegund zijn. Maar cadeautjes worden er in de topsport niet weggegeven. Terwijl Ivanov de teugels enigszins liet vieren reageerde Sipma als door een wesp gestoken op zijn oorwassing en won met subtiel positiespel en kletterend slaggeweld vier partijen op rij, met als hoogtepunt een fraaie combinatie over zes schijven naar dam tegen de Fransman Anastasia Leclerc.

Prachtige apotheose
Een prachtige apotheose volgde, waarbij Sipma in de slotronde met een punt voorsprong moest optornen tegen Guntis Valneris, in de wetenschap dat een remise Ivanov de kans bood om ten
koste van de Italiaan Alessio Scaggiante alsnog de titel te pakken. Zover kwam het niet. Terwijl Sipma tegen de ervaren Valneris geen potten kon breken, verweerde Scaggiante zich manhaftig tegen de gevaarlijk opzettende Ivanov. Toen deze een listig winstgevend zetje in het achterland overzag, forceerde de Italiaan met vaste hand de remise. En was een van de eersten die de naast hem gezeten Sipma met diens titel gelukwenste.

Fantastisch gevoel
Sipma slaakte een zucht van verlichting. ,,Het was een lange inhaalrace na mijn nederlaag tegen Ivanov. Ik hoopte dat ik Valneris en Anikeev zo lang mogelijk zou ontlopen en dat lukte tot ronde 8, zodat ik al die andere spelers kon verslaan, met als hoogtepunt de combinatie tegen Leclerc.
Het gevoel is fantastisch, Het is mijn eerste internationale titel bij de
senioren en het bevestigt dat dit snelle speeltempo me wel ligt.”

Zondag wordt de Damweek afgesloten met EK Blitz. Deze spectaculaire spelvorm is vanaf 9.00 uur te volgen op de toernooisite https://damweek.hijkendtc.nl/ met live commentaar van Ester van Muijen en grootmeester Auke Scholma uit Baflo.

FOTO 1
Wouter Sipma heeft in de slotronde de handen vol aan oud-wereldkampioen Guntis Valneris, maar zijn remise bleek precies genoeg om voor eigen publiek de Europese Rapidtitel veilig te stellen. FOTO Zainal Palmans

FOTO 2
Terwijl Wouter Sipma zich concentreert op zijn eigen spel, slaagt de Oekraïner Artem Ivanov er niet in de Italiaan Scaggiante te kloppen en loopt zo de Europese titel mis. FOTO Zainal Palmans

EINDSTAND

Algemeen:

1. Wouter Sipma 9-15 , 2. Artem Ivanov (Oek) 9-14, 3.
Guntis Valneris (Let) 9-12 / weerstand 95 , 4. Yuriy Anikeev (Oek) 9-12 (w91),
5. Simon Harmsma 9-12 (w88), 6. Anastase Leclerc (Fra) 9-12 (w81), 7 t/m
11: 
Yurii Bobkov (Oek), Alessio Scaggiante (Ita), Jos Stokkel, Jeroen Kos en Han
Seinhorst 9-11;  12 t/m 19: Matheo Boxum,
Alexei Ovsyanko, Wouter Sosef,
Sytze Spijker, Jan van Meggelen, Emre
Hageman, Rik Verboon en
Casper Remeijer 9-10, 20 t/m 26 Danylo Sokolov
(Oek), Jim Depaepe (Bel), Danny Staal, Tjeerd Harmsma, Loris Milanese(Ita),
Iskander Al Sarayfi en Andrew Tjon A Ong 
9-9.

Vrouwen: 1. Natalia Sadowska
(Pol) 8-14, 2. Marta Bankowska (Pol) 8-13, 3. Viktoriya Motrichko 8-11 (4+), 4.
Luise Gabbert 8-11 (3+), 5. Lisa Scholtens 8-6, 6. Tanya-Marie
Cnossen en Sofia Pandolfo (Ita) 8-5, 8. Yulia Bintsarovska 8-4, 9.
Marie Gabbert 8-3.