Roel Boomstra besluit geslaagde Damweek Hijken met winst in het Europees kampioenschap Blitz

FOTO:  Wereldkampioen Roel Boomstra op weg naar de overwinning in het EK Blitz. Naast hem het 13-jarige talent Matheo Boxum,  die tegen grootmeester Yuriy Anikeev de aanval kiest maar verliest en nog achtste wordt.  FOTO ZAINAL PALMANS

BERT DOLLEKAMP

BEILEN  Wereldkampioen Roel Boomstra bezorgde de FlexVirtual & Nutanix Damweek Hijken een gouden slotakkoord met de winst in het EK Blitz.  Bij de vrouwen was de Poolse Natalia Sadowska een klasse apart door na het World Cup toernooi en het EK Rapid ook het EK Blitz te pakken.

Spectaculaire ‘damsprint’  

Nadat zijn teamgenoot bij het organiserende Hijken DTC zaterdag de Europese rapidtitel had veroverd, meldde Roel Boomstra zich zondag na een dag pauze weer in het fraaie Voltagebouw, waar het EK Blitz op het programma stond. Voor het internetpubliek was deze ‘damsprint’ met zijn spectaculaire combinaties op tien borden live te volgen, met commentaar van Ester van Muijen en het kersverse erelid van de dambond Auke Scholma uit Baflo. Met speels gemak zette Boomstra het toernooi naar zijn hand.

Supertalent

Een hoogtepunt was het schouwspel dat Boomstra in de tweede ronde samen met zijn teamgenoot bij Hijken Matheo Boxum op het bord bracht. Het 13-jarige supertalent uit Emmeloord had de gevestigde orde een week lang bestookt met hartverwarmend aanvallend spel en maakte voor de wereldkampioen geen uitzondering. Boomstra wist het flitsende secondenspel uiteindelijk te winnen en dat deed alleen de als tweede gefinishte Oekraïner Anikeev hem na. ,,Ongelooflijk wat Matheo nu al laat zien”, zei Boomstra na afloop. ,,Hij ligt voor op mijn schema richting de grote titels. Hij hoort nu al bij de beste spelers en was nota bene teleurgesteld over zijn fraaie achtste plaats. Dat is de ware mentaliteit.”

EK BLITZ – EINDSTAND

Algemeen: 1. Roel Boomstra 9-15, 2. Yuriy Anikeev (Oek) 9-14, 3. Guntis Valneris (Let) 9-13 / 4+, 4. Artem Ivanov (Oek) 9-13 / 6+, 5 t/m 7. Wouter Sipma, Aleksej Domchev (Lit) en Rick Hakvoort 9-12; 8 t/m 11: Matheo Boxum,  Alessio Scaggiante (Ita), Danny Staal en Klaas Leijenaar 9-11, 12 t/m 18: Simon Harmsma, Marcel Knipper, Loris Milanese(Ita), Hans Zondervan, Anastase Leclerc, Tjeerd Harmsma en Luuk Terwijden 9-10. 

Vrouwen: 1. Natalia Sadowska (Pol) 9-16, 2. Viktoriya Motrichko (Oek) 9-15, 3. Marta Bankowska (Pol) 9-13, 4. Lisa Scholtens 9-10, 5. Marie Gabbert 9-9, 6. Laura Timmerman 9-8, 7. Nicole de Vries 9-7,  8. Luise Gabbert 9-6, 9. Sofia Pandolfo (Ita) 9-5, 10. Rosanne Steenblik 9-1.