Je bekijkt nu Een potje dammen voor een fitter brein én voor de gezelligheid. ,,Onze bewoners  beleven er zichtbaar plezier aan.”

Een potje dammen voor een fitter brein én voor de gezelligheid. ,,Onze bewoners  beleven er zichtbaar plezier aan.”

Terwijl RTV-Drenthe opnamen maakt, wisselen betrokkenen vanuit gemeente, zorg, sport en onderwijs onder leiding van gastheer Jan Ekke de Vries van de damclub Hijken ervaringen en ideeën uit over de maatschappelijke meerwaarde van het aloude schijvenspel. Foto: Kor de Groot.

BERT DOLLEKAMP

Precies een jaar geleden werd in Scholengemeenschap Volta te Beilen onder toeziend oog van neuropsycholoog Erik Scherder het sport- en gezondheidsakkoord van Midden-Drenthe ondertekend door ruim 70 lokale instellingen. Een 25-tal betrokkenen vanuit gemeente, zorg, onderwijs en sport was afgelopen woensdag op uitnodiging van damclub Hijken opnieuw present, om hun inmiddels opgedane ervaringen met het stimuleringsproject Fitter Brein met elkaar te delen.

Mentale fitheid en sociale binding
De damclub bedrijft met vier landstitels op zak binnen en buiten de gemeentegrenzen al decennia lang topsport. De laatste jaren beijvert de club zich echter ook, om het ietwat in de vergetelheid geraakte schijvenspel naar de samenleving terug te brengen. Dat gebeurt via het ook elders in de noordelijke regio opgezette project Fitter Brein, dat het damspel maatschappelijk inzet voor het stimuleren van mentale fitheid en sociale binding.  

Deze herfstvakantie werd tijdens de Damweek Hijken (met doordeweeks een open toernooi en aansluitend zaterdag en zondag het open EK Rapid en Blitz) de woensdag benut voor een dialoog over de ervaringen en plannen van damvereniging en partners vanuit gemeente, bedrijven, onderwijs, sport en zorglocaties. Diverse sprekers vertelden over de samenwerking onder leiding van Hijken voorzitter Jan Ekke de Vries.


Interactief programma
Nadat de deelnemers een kijkje hadden genomen bij het damtoernooi, schoven ze aan bij het interactieve programma dat in samenspraak met de damclub door henzelf werd ingevuld.

Wethouder Rico Schans onderstreepte bij zijn openingswoord het belang, dat de gemeente hecht aan concrete initiatieven, activiteiten én resultaten ten behoeve van een gezonde leefstijl, volgens de afspraken in het sport- en gezondheidsakkoord.

Rowin Hammer en Paul Aldershof van Damweek-sponsor FlexwrkPlk vertelden, dat hun nog jonge bedrijf, dat klanten via een abonnement ondersteunt bij aanschaf en onderhoud van duurzame ICT-werkplekken, de sponsoring ziet als een nuttige maatschappelijke investering, die prima aansluit bij de gezonde leefstijl ambitie van het sport- en gezondheidsakkoord.   

Gloedvol betoog
Mister
Hijken DTC, oud-voorzitter Wim Koopman gaf een boeiend inkijkje in de historie van de damvereniging, die de topsport dammen met wereldsterren als Roel Boomstra en Wouter Sipma hand in hand laat gaan met de promotie van het laagdrempelige bordspel in de regio. Uniek is zeker ook de samenwerking van de club met de Volta scholengemeenschap, die de Damweek voor de tweede maal onderdak biedt in de herfstvakantie. Volgens directeur Teun van Roy is het nog best een uitdaging om de balans te vinden tussen de huidige vooral logistieke ondersteuning en de onderwijstaak van zijn school, waarin denkspelen als dammen en schaken ook voor leerlingen meerwaarde kunnen hebben.

Dylyp Dijkema is als coördinator bij het gemeentelijk platform Gezond in Midden-Drenthe nauw betrokken bij de implementatie van het Sport- en gezondheidsakkoord. Hij hield een gloedvol betoog over de noodzaak van samenwerking met en tussen zorginstellingen, onderwijs en sportverenigingen en toonde zich enthousiast over de bijdrage van de damclub aan het stimuleren van een actieve leefstijl via het project Fitter Brein.

Voorzitter van de korfbalclub Henk Weggen staat voor tegen Yvonne Wijnands van ‘t Derkshoes, maar zij ziet nog kansen genoeg om een paar schijfjes te slaan. Foto: Kor de Groot 

Het aloude damspel opnieuw ontdekt
Hoogtepunt was de bijdrage van Yvonne Wijnands van woonzorgcentrum ’t Derkshoes in Westerbork. Enhousiast vertelde ze hoe het aloude damspel met hulp van Hijken DTC-er Jacco Keizer als het ware opnieuw ontdekt is door de bewoners. ,,Het zijn kwetsbare ouderen met vaak een vorm van dementie. En dan is het fantastisch te zien hoe ze helemaal opleven door met elkaar te dammen en er ook nieuwe zetten en plannetjes bijleren. Het is veilig, prima te organiseren, simpel te leren én uitdagend, maar ook gewoon heel gezellig en goed voor de sociale contacten. Ik kan het iedereen die met ouderen werkt aanbevelen.”

Het informatieve gedeelte werd afgesloten door Marianne Veld, zelf enthousiast liefhebber in het laagste team van Hijken, die vertelde over haar masterscriptie Psychologie bij de Open Universiteit, waarin ze een pilotstudie doet naar de werking van daminterventies bij ouderen op hun mentaal en sociaal welbevinden. ,,De aanname is dat een spel als dammen bijdraagt aan een fitter brein maar ik kijk ook in hoeverre het kan helpen bij het omgaan met een sociaal probleem als eenzaamheid. Heel interessant en leuk om met dit onderzoek mijn studie af te ronden.”

Geanimeerde damclinic
Nadat de deelnemers in de pauze een kijkje namen bij de partijen van de damcracks, die nog in volle gang waren, werden ze door Jan Ekke de Vries in een geanimeerde clinic meegenomen in de wondere wereld van een spelletje dam. Schuiven en slaan, bordnummering, aanvallen, combineren en vastzetten, ja zelfs vaktermen als kluitjesdammen en oppositie kwamen voorbij. In een mum van tijd was iedereen klaargestoomd voor het genoeglijke potje dammen, waarmee de middag geheel in de geest van het sport- en gezondheidsakkoord werd afgesloten.

Terwijl spelleider Jan Ekke de Vries geboeid toekijkt, lijkt Dylyp Dijkema van Gezond in Midden-Drenthe wel tevreden over zijn positie. Maar achter het koffiebekertje ontwaart de geconcentreerd spelende wethouder Rico Schans een fraaie combinatie naar dam. Foto: Kor de Groot

Bron: De Krant van Midden-Drenthe