Je bekijkt nu Dammer Jan Groenendijk wordt in Beilen na een fotofinish Europees kampioen Rapid en onttroont Wouter Sipma

Dammer Jan Groenendijk wordt in Beilen na een fotofinish Europees kampioen Rapid en onttroont Wouter Sipma

Dammer Jan Groenendijk is blij met zijn eerste Europese Rapid titel en krijgt de felicitaties van de eveneens opgetogen oud-Sappemeerder Jos Stokkel, die verrassend tweede werd. Foto: Bert Dollekamp

Complete filmploeg
RTV-Drenthe was met een complete filmploeg uitgerukt om de dammers in de fraai ingerichte arena bij scholengemeenschap Volta in Beilen op de voet te kunnen volgen. Niemand minder dan drievoudig wereldkampioen Roel Boomstra was ingehuurd om live commentaar te geven bij de partijen aan de topborden. ,,In het begin had ik het nog lekker rustig en deden de spelers af en toe een zet, maar in de beslissende fase was het spektakel nauwelijks bij te benen.”

Het TeamNL kwartet was naar Beilen afgereisd en favoriet voor de podiumplekken. Maar dat viel toch behoorlijk tegen. Alleen winnaar Jan Groenendijk en in iets mindere mate de als vijfde gefinishte Jitse Slump deden wat van ze verwacht mocht worden. Titelverdediger Wouter Sipma kwam geen moment in zijn ritme en werd teleurstellend achtste. ,,Dit was mijn dag niet. Maar zondag bij het EK Blitz is er een nieuwe kans!”

Geweldig resultaat
De grote verrassing in Beilen was echter Jos Stokkel. De 63-jarige grootmeester uit Huissen, die geboren en getogen is in Sappemeer, rukte na een rustige start onweerstaanbaar op naar de top van het klassement ten koste van de als 14de gefinishte mondiale nummer 3  Martijn van IJzendoorn ,,Dat was mijn beste partij. tegen. Ik ben goed thuis in de Kellervariant die op het bord kwam, zodat ik lekker snel kon spelen en hem uiteindelijk onder de voet kon lopen. ”

Maar Stokkel was realistisch genoeg om in de slotronde tegen Groenendijk niet het onderste uit de kan te willen. Deze kon zich met een klein voordeeltje en nog maar een minuut op zijn klok zelfs permitteren om even bij de overige concurrenten te kijken. Toen hij zag dat hij van niemand nog iets te vrezen stelde hij Stokkel voor het maar op remise te houden, wat deze volgaarne aanvaardde. ,,Jan had aan een punt genoeg en hij is gewoon beter dan ik. De tweede plek voor alle andere favorieten is een geweldig resultaat voor mij.”

Afgetekend kampioene bij de vrouwen werd de Oekraïense Darya Tkachenko, die de Poolse Natalia Sadowska en Vira Popruha uit Oekraïne achter zich liet.

Zondag is het EK Blitz  vanaf 11.00 live te volgen op https://damweek.hijkendtc.nl/.

Bron: Dagblad van het Noorden