Je bekijkt nu Jan Groenendijk pakt dubbel bij EK sneldammen ondanks spectaculair verlies tegen Groninger Wouter Sipma

Jan Groenendijk pakt dubbel bij EK sneldammen ondanks spectaculair verlies tegen Groninger Wouter Sipma

Spectaculair hoogtepunt van het EK Blitz was de prachtige zege van Wouter Sipma op Jan Groenendijk, die de Groninger desondanks met minimaal verschil voorbleef. FOTO: ZAINAL PALMANS

Vice-wereldkampioen dammen Jan Groenendijk was de grote winnaar
bij het EK sneldammen in Beilen, waar hij na het Rapid ook de Blitz ‘damsprint’ op zijn naam schreef, ondanks een spectaculaire nederlaag tegen thuisfavoriet Wouter Sipma, die met minimaal verschil tweede werd.

BERT DOLLEKAMPCommentator Roel Boomstra tijdens het topduel tussen Jan Groenendijk bij het
live door RTV Drenthe gecoverde EK Blitz. „(…) Ik ben benieuwd wat
Groenendijk van plan was met deze laatste paar zetten … Ooh! Ooh! Ooh! Dit is
echt een hele grote fout. Nu kan Sipma simpel winnen. Je ziet hem denken … ik
denk dat ie het ziet en zijn ogen niet kan geloven. Denk. . Denk … Hij denkt
wat is hier aan de hand? Ongelooflijke blunder. Meestal loopt Jan dan rood aan
… Oh nee! Nee! Wouter ziet het niet. Hij doet een andere zet …”

Zie fragment onderaan artikel en/of vanaf hier circa vijf minuten
Fragment Groenendijk – Sipma EK Blitz

Epicentrum van de damsport

Het was het meeslepend hoogtepunt halverwege een memorabel
EK sneldammen in de tijdelijk tot epicentrum van de damsport omgetoverde scholengemeenschap Volta in Beilen, waar Boomstra geflankeerd werd door presentator René Posthuma en sidekick Jan Ekke de Vries.

Het was smullen geblazen voor zowel daminsiders als modale
sportliefhebbers, die de partijen rechtstreeks op hun scherm kregen uitgeserveerd, compleet met spectaculair slagwerk, strategische hoogstandjes en de onvermijdelijke blunders bij het speeltempo van vijf minuten plus drie seconden na elke gespeelde zet.

Drieduizendste weerstandpunt

Ondanks de gemiste kans verslapte Sipma niet, bond de eveneens fel op winst spelende Groenendijk alsnog aan de zegekar en nam twee punten voorsprong op zijn rivaal. De vice-wereldkampioen kwam echter in de slotfase opnieuw langszij en greep met een flinterdunne marge van drieduizendste weerstandspunt verschil alsnog de titel.

Jan Groenendijk pakte de dubbel bij het EK dammen.
FOTO: ZAINAL PALMANS

Een topweekend dus met de dubbel Rapid en Blitz dus voor Groenendijk, die vooral verguld was met de zijn ‘damsprint’. ,,Ik speelde erg goed tot mijn partij tegen Wouter toen me ineens van alles overkwam. Daarna heb ik me herpakt en denk ik enkele van mijn beste partijen van dit weekend gespeeld. Uiteindelijk was mijn gemiddelde gelukkig net ietsje beter.”

 

Voor Wouter Sipma waren de druiven zuur, omdat hem na een geweldige serie én de winst op  Groenendijk vanwege door velen omstreden wedstrijdregels een tiebreak met Groenendijk onthouden werd. ,,Toch ben ik blij met mijn prestatie. Na de teleurstellende achtste plek bij het Rapid heb ik revanche genomen op mezelf. Het lukte me om goed te focussen op de partijen, me aan mijn eigen doelen te houden en stabiel te spelen. Jammer natuurlijk dat het net niet gelukt is de titel te pakken.”

Sadowska domineert EK vrouwen

Oud-Sappemeerder Jos Stokkel schoof na zijn fraaie tweede plek bij Rapid naar brons in het Blitztoernooi, vlak voor Groninger Martin Dolfing en de sterk spelende Belgische kampioen Keita Desmet, die in de competitie bij ereklasser Hoogeveen speelt.

De geconcentreerd spelende Wouter Sipma, hier in actie tegen TeamNL collega Jitse Slump, nam bij het EK Blitz revanche op zichzelf na zijn matige optreden bij het Rapidtoernooi.            FOTO: ZAINAL PALMANS

Diens clubgenote Natalia Sadowska domineerde het EK vrouwen. De Poolse oud-wereldkampioene moest bij het Rapid Darya Tkachenko voor laten gaan, maar sloeg in het Blitztoernooi wel toe. De Litouwse Laima Adlyte won het zilver, voor de Nederlandse sneldam kampioene Marijke Koers, die knap derde werd.

De Poolse Natalia Sadowska won de Biltztitel bij de vrouwen, nadat ze bij het Rapidtoernooi al tweede was geworden.       FOTO: ZAINAL PALMANS

De winst van Sipma op Groenendijk

Het fragment met de spectaculaire slotfase van de partij
tussen Groenendijk en Sipma duurt circa vijf minuten en is vanaf hier te zien
op de stream van RTV Drenthe.
Fragment Groenendijk – Sipma EK
Blitz 

In een spannend duel van aanval (zwart) versus omsingeling (wit) heeft Groenendijk zojuist 27. 38-33?? gespeeld wat voor grootmeesters van zijn niveau een enorme blunder is. Zwart kan nu toeslaan met 27. … 27-32! 28.37×19 18×44 29. 49×40 22-27! 30. 31×22 17×30 met winst. Groenendijk had zijn fout meteen door, maar Sipma zag het niet en speelde 27. …15-20?

 

De Groninger won de partij in een flitsend afspel alsnog, maar in de resterende vier partijen maakte de getergde Groenendijk zijn achterstand van twee punten ongedaan en werd kampioen met drieduizendste weerstandpunt voorsprong op Sipma. Deze mag desondanks trots zijn op het zilver én de damthriller waarin hij samen met Groenendijk het EK een geweldige apotheose bezorgde.

Bron: Dagblad van het Noorden